Stanley Mountain Cofeee System 0,5 L Ve 1,1 L Termosların Isı Yalıtım Performans Testi

Yaklaşık 2 aya yakın kullandığım Stanley Mountain Coffee System kahve seti ile ilgili edindiğim deneyimleri yakın zamanda sizler ile paylaşmıştım.  Video’da da ısı yalıtım performansı ile ilgili yaptığım testin ayrıntılı verilerini ayrıca paylaşacağımı söylemiştim. Şimdi yaptığım bu mevzubahis testin detaylarına bakalım ve yorumlayalım…

Elimde 0,5 L ve 1,1 L olmak üzere kahve setlerinin iki versiyonun da ısı yalıtım testlerini eş zamanlı yaptım. Test ortamımız şu şekilde.

  • Termos dış kapak ve iç kapak olacak şekilde testler yapıldı.
  • Termosu içine sıcak su koyulup termosun iç duvarları ısındırıldıktan sonra içine kaynamış yeni su eklenerek optimum şartlar sağlandı.
  • Her iki termosun içindeki su sıcaklıklarının ilk sıcaklıkları mümkün mertebe eşitlenmesi  sağlandı.
  • Termoslar 6 derece sıcaklıktaki buzdolabına konuldu ve saat başı içindeki suyun sıcaklığı dijital bir gıda termometresi ile ölçüldü.
  • Toplamda 6 saatlik bir test yapıldı ve eldeki asgari imkanlar nedeni ile saat başı yapılan ölçümlerde kaybolan ısı göz ardı edilmek zorunda kalınmıştır.

0,5L Test notları:

Saat Sıcaklık Fark
0 97,5 0
1 91,6 5,9
2 85,9 5,7
3 81 4,9
4 75,7 5,3
5 71,3 4,4
6 67,5 3,8

 

1,1L Test notları:

Saat Sıcaklık Fark
0 97,3 0
1 93,7 3,6
2 90,3 3,4
3 87,2 3,1
4 83,6 3,6
5 80,9 2,7
6 78 2,9

Değerlendirme:

Görüldüğü üzere termosun içindeki sıvının sıcaklığı azaldıkça, saat başı yapılan ölçümlerdeki sıcaklık düşüşü de azalmakta. İki termos içinde 6 saatlik sıcaklık düşüşlerinin ortalamasını aldığımızda 0,5L için saate 5 derece, 1,1L için ise saatte 3,2 derece gibi sıcaklık düşüşü olduğunu görüyoruz. Yani kapasitesi büyük olan termosun ısı yalıtımı daha iyi.

Peki neden kapasitesi büyük olan termosun ısı yalıtımı daha iyi?
Bu durumun 2 nedeni var. Birincisi ne kadar çok sıvı, o kadar çok ısı enerjisi demek. Yani ne kadar termos içindeki sıvıların ilk sıcaklıkları benzer olsa da sıvı miktarlarından dolayı içlerinde bulundurdukları ısı enerjileri farklı. Bunu deposu büyük araç ile deposu küçük araçların menzil karşılaştırması olarak düşünebiliriz fakat tek faktör bu değil.

Termosların kapasitesi büyüdükçe elbette termos boyutları da büyüyor ve dışarıya ısı yayacakları alan da büyüyor fakat iki katman arasındaki boşluğu vakumlanmış termoslarda bu ısı kaybı çok çok az. Bu tip vakumlu termoslardaki ısı kaçağının oluştuğu en önemli yer termosun kapak kısmıdır. Kapağın da gövde kısmında bir hava boşluğu bırakılır ve bu boşluk vakumlanmasa bile yalıtıma katkısı vardır. Termosu biri diğerinden bir küçük beden iki çelik şişenin iç içe geçirildiğini ve bu iki çelik şişenin ağız kısmından birbirine tutturulduğunu düşünün. İç şişeye koyulan sıcak sıvı ile içteki şişe ısınır fakat iki şişe arasındaki hava vakumlandığı için içteki şişenin ısısı dış şişeye ulaşamaz. Ancak ve ancak ısı iletimi, iç şişenin dış şişe ile birleştiği ağız kısmından olur. Zaten termosu eliniz ile yokladığınızda tek sıcak noktanın termosun ağız kısmı olduğunu göreceksiniz. Bu iki termosun ağız çapları aynı. Yani ısı kaçağı eşit olacak. Haliyle içerisinde fazla ısı enerjisi muhafaza eden büyük termosun ısı yalıtım performansı daha yüksek olacaktır.

6 saat sonundaki son sıcaklıklara bakacak olursak… 67,5 ve 78 derece… İnsanın keyifle çay kahve içebileceği alt limit sıcaklık ortalama 55 derece civarında. Evet bu iki termosun da 6 saat sonundaki sıcaklığı keyifle çay, kahve içebileceğimiz sıcaklık değerini karşılıyor fakat göz ardı etmememiz gereken önemli bir detay var. 67 derece ile termostan çıkan kahve, bardağa boşaltıldığında ve açık ağızlı bardakta içildiği süre boyunca hızla ısı kaybettiğini de unutmamalıyız, bu durumda soğuk bir kamp ortamında bardaktaki kahvenin hızlıca tüketilmesi gerek. Zira kahve hemen soğuyacaktır.

Neyse, zaten pratikte 6 derece gibi bir sıcaklıkta uzun süre kahve muhafaza etmeye gerek olmayacaktır zaten. Gündelik kullanımda ise ortam sıcaklığı daha iyi olacağından ve yine 6 saatten uzun bir süre kahve muhafaza etmenin çok da mantıklı bir hareket olmayacağından ötürü bu iki termos da kullanılabilir standartları sağlandığını söyleyebilirim.

Not: En yakın zamanda fotoğraflar eklenecek.