Rota Çizelim Keşif Yapalım Bölüm 2 (Google Earth Rota Çizme)

Bu bölümde keşif yapmak için dijital haritalar ve uydu görüntülerinden nasıl faydalanabileceğimizi anlatacağım. Dijital haritanızı coğrafi konum belirleme özellikli (gps) bir cihazınız için offline (internet bağlantısı gerektirmeyen) bir harita istiyorsanız genellikle ücretlidir ve iyi meblağlara satılır.

Fakat http://www.openstreetmap.org/ gönüllülük esası üzerine herkesin katkı sağlayabileceği ve faydalanabileceği açık kaynak bir dijital harita sistemidir. Buradan, başka kullanıcıların ürettikleri haritaları cihazınız için uygun formata dönüştürüp cihazınıza yükleyebilirsiniz. Avrupa’da ki bölgelerde oldukça detaylı haritalar bulabilirsiniz fakat Türkiye civarında ki haritalar şu anlık o kadar detaylı değil…

İnternet bağlantısı ile google map,yahoo map, bing map, yandex map v.b. bir çok harita sunucusu mevcut. Hepsinin dijital haritası ve uydu görüntüleri var. Genel anlamda benzer özellikler taşımakla beraber kendilerine özgü farklılıklar da içermektedirler.

Fakat aralarından google biraz sıyrılıyor. Ücretsiz olarak harita ve güncel uydu görüntüleri sunmakla beraber ücretsiz uyumlu programları ile beraber çok daha işlevsel kullanılabiliyor. Akıllı cep telefonlarındaki google maps uygulaması çok işe yarıyor. Bununla beraber google maps sunucusundan veri alan google earth programı rota çizmede başlıca kullandığım çok işlevsel bir program.

Bu bölümde Google Earth’te rota çizmeye giriş yapalım. Bilgisayarımızda yüklü değilse sitesinden programı indirip bilgisayarımıza kuruyoruz.

Rota çıkaracağımız bölgeye farenin tekerleği ile yakınlaşacağımız gibi, fare imlecini yakınlaştıracağımız bölgede tutup farenin sağ tuşunu basılı tutarak fareyi kendimize doğru çektiğimizde çok hızlı bir şekilde bölgeye yaklaşabiliriz. (Ben tüyoları veriyorum kurcalayıp ayrıntıları bulmak size kalmış…)

Bölgeyi tepeden görebileceğimiz gibi fare tekerleğine basıp fareyi oynatarak bölgeyi 3 boyutlu olarak ta görebiliriz. Bu bizim bölge hakkında daha çok fikir sahibi olmamız için çok güzel bir özellik.

 

Rota çıkaracağımız bölgeyi önce kabaca inceleyelim. Civardaki yolları inceleyip  keşfin başlangıç ve bitiş noktasını, tahmini geçilecek yolları, yol sapaklarını kabaca belirleyelim.

Google earth üzerinde işaretlemelere geçmeden önce program içinde bir klasör açmak ileride olası karışıklıkların önüne geçmemizi sağlayacak. ”Yerler” penceresinde fare ile sağ tıkladığımızda açılan menüden Ekle/Klasör ( 1/2 ) butonları ile ilk klasörümüzü açmış oluyoruz.
Ekrana gelen yeni pencere klasöre bir ad veriyoruz. Klasöre bir açıklama eklemek, aşağıda bir açıklama penceresi mevcut. Bu pencere bir çok fonksiyonda karşımıza çıkacak. Eğer yapacağımız çalışmaları başkasına göndereceksek bu bölümlere açıklama eklemek, daha sonradan çalışmayı inceleyecek kişilere kolaylık sağlayacaktır.
Klasörümüzü oluşturduktan sonra yine aynı bölümde fare ile sağ tık ekle/yer işareti ( 1/3 ) butonlarına basarak yer işareti ekleme penceresine ulaşmış oluyoruz. Ekranda beliren yer işaretini eklemek istediğimiz yerle sürüklüyoruz. Pencerede yer işareti adını belirleyebilir (1), koordinat bilgilerine ulaşabilir (2), yer işareti sembolünü değiştirebilir (3) etiket ve simgelerin rengini,boyutunu ve saydamlığını (4) değiştirebiliriz.
(3) Simge değiştirmek için açtığımız pencerede yandaki gibidir. Yer işaretinin amacına uygun simgeyi buradan seçebileceğiniz gibi kendi simgelerinizi de yükleyeblirsiniz.
Bu attığımız noktalar rota çizerken çok işimize yarayacak. Çünkü yol çizme işlemi daha yavaş ve meşakkatli olduğundan bir süre sonra kafanızda canlandırdığınız rotayı karıştırabilir ya da kaybedebilirsiniz.

Şimdi sıra rota çizmeye geldi. Yine programın sol tarafında yer alan ”Yerler” bölümünde fare ile sağ tık ekle/yol (1/4) butonları ile yol ekle penceremize gelmiş bulunuyoruz. Bu pencere açıkken harita üzerinde fare ile her tıklamamız bir birini izleyen çizgiler oluşturacaktır. Farenin, yön değiştirme ve 3 boyutlu görüntüye geçme özelliğini bu pencere açıkken kullanamıyoruz. Bu özellikleri kullanabilmek için yön tuşları ve ctrl tuşu kombinasyonuna başvurabilirsiniz.

Yol ekle penceresinde yol adı ekleyebilir (1), açılama (2), stil – renk (3) menüsünde çizgi değerlerini  (4) değiştirebilirsiniz. Rotanızı çizdikten sonra pencereyi onaylayarak kapattığınızda rotanız hazırdır.

Rota çizme inceliklerini bir başka yazıya saklamayı planlıyorum. (Unutmazsam !)

Şimdi bir de çizdiğimiz rotanın yükselti, mesafe grafiğini görelim.

İster çizdiğimiz rota üzerinde, ister sağ taraftaki yerler menüsünde bululan rotamızın üzerinde fare ile sağ tık (1), yükseklik profilkini göster (2) butonlarını seçerek haritanın alt kısmından son derece başarılı bir mesafe, yükseklik grafiği çıkıyor. Grafik üzerinde fare imleci nerede ise harita üzerindeki ok da rotada bulunan konumu gösterecektir. Grafik üzerinde belirli bir bölümü seçerek, o bölüm hakkında lokal verilere ulaşabiliriz.
Şimdi de rotamızı paylaşabilmek, cihazlara yükleyebilmek için bir dosya formatına dönüştürelim. Rota  ya da bir klasör altındaki rota, yer işaretleri kümesi var ise klasör üzerindey ine fare ile sağ tık ”yeri farklı kaydet” diyerek açılan pencerede dosyayı kaydedeceğimiz yeri, ismini ve dosya tipini belirleyip dosyayı kaydetmiş olduk.
.
.
.
Rotamız hayırlı uğurlu olsun ;)
İlgili yazılar:
  • Rota Çizelim Keşif Yapalım Bölüm 1
  • Rota Çizelim Keşif Yapalım Bölüm 3 (Google Earth Deneyimleri)
  • Rota Çizelim Keşif Yapalım Bölüm 4 (Rotaları GPS’e yükleme)
  • Fotoğrafları Coğrafi Konumlandırma (GeoTag)
  • Ali

    Teşekkürler. Basit anlatımla, aydınlatıcı bir yazı olmuş. Kendi rotamı kolayca hazırlayıp kaydettim. Anlatımınıza sağlık. Hazırladığınız rotaları tur yazılarınızın en altına, harita bilgisi başlığı altında gömmüşsünüz. Rotayı gömme işlemini nasıl yapıyorsunuz? Selamlar.

    • Enes

      Selamlar,
      Googlemaps sitesine yüklediğim rotaları açıp sol taraftaki bağlantı butonuna tıklıyorum. (zincir simgesi) oradan diler link alabilir dilerseniz html kodu alıp sitenize gömebilirsiniz.

  • Volkan

    Merhabalar Yazınız başarılı. Elinize sağlık. Benim projem için bu rotanın koordinatlarını elde etmem lazım. Yani rotayı belirlerken kullandığımız noktaların koordinatlarını yada yolun birim uzunlukdaki (örneğin 1 m uzunluk değişimindeki) koordinatlarını elde edebilirmiyim.