Rota Çizelim Keşif Yapalım Bölüm 1
İlk yapılan bisiklet turları unutulmazdır. Genelde daha tecrübeli bir arkadaş ya da grubun yaptığı bir geziye katılmakla başlar her şey. Zaman içerisinde bisiklet üzerinde tecrübe edindikçe cesaretiniz artar ve kendi bisiklet turlarınızı yapmaya başlarsınız. Çevrenizde bisikletle gidilebilen bilindik tüm yollarda bisiklet sürdükten sonra zaman içinde içinizde ki keşfetme arzusu uyanır. İşte bundan sonra bilinmeyene yol almak istersiniz. İşte bu noktada kimi zaman uzun soluklu turlar, kimi zaman çevrede girilmemiş iğne delikleri aramak şeklinde arayışlara girebilirsiniz. Ama ortak nokta tektir. KEŞFETMEK !
Bu yazı dizisinde elimden geldiğince sizlere keşif yapmanın inceliklerini edindiğim tecrübeler çerçevesinde elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.
* Tüm olumsuzluklara karşı tahmini olarak gideceğiniz rotayı yakınlarınıza bildirin. Olası bir sorunda siz onlara ulaşamasanız bile bir süre sizden haber alamayan yakınlarınız sizin verdiğiniz bilgiler referansında sizi aramaya çıkabilir ya da yetkili birimlere bilgi verebilir.
* Herşeyden önce bisikletinizde herhangi bir sorun olmadığından emin olun.
* Mutlaka gideceğiniz yola göre tüm ekipmanlarınızın tam olmasına dikkat edin.
# Yama seti, pompa, yedek iç lastik (duruma göre 2 adet !)
# Alyan seti (içerisinde zincir sökme aleti olmasına özen gösterin)
# Pense çakı ( olmazsa olmaz değil ama gerektiği zaman çok iş görüyor)
# Zipp kelepçe
# Pilleri tam dolu fener. (Kafa feneri ya da bisiklete takılabilir fener olabilir)
# Şarjı tam cep telefonu.
# Düdük, biber gazı. (Bazı turlarda yanımdan kesinlikle eksik etmem)
# Turda yemeye uygun besin gıdaları ve su.
# İklime uygun kıyafetler. (Kask’dan bahsetmiyorum bile !)
# Ve zamanı geldiğinde bunları kullanabileceğiniz kadar el becerisi ve tecrübe…
*Keşfettiğiniz yolu iyi algılayın. Bulunduğunuz konumu tespit edebilmek için keşfin başlangıç noktasından itibaren belirli referans noktaları belirleyin. (deniz, yerleşim birimleri, güneşin konumu ve zaman içindeki hareketi)
*Bölgenin coğrafi şekillerinden yolun ne tarafa gittiğini ya da nereden çıkacağını tahmin etmeye çalışın. Zamanla bunu tecrübe etmeye çalışın.
*Bilmediğiniz yola saparken yol durumundan yolun ne amaçla yapıldığını çıkarmaya çalışın. Bir maden ocağı servis yolu mu?, yoksa tarlalara ulaşım yolu mu?, orman yolu mu?. Bunu kestirebildiğiniz taktirde yolun gittiği yerlerdeki coğrafi şekillere bakarak yolum devamının gelip gelmediğini kestirebilirsiniz. Böylelikle ileride son bulan bir yola girip zaman kaybetmemiş olursunuz.
***
Bilinmeyen değişkenleri en aza indirmek için planlı ve programlı bir keşif yapmak keşfin konforunu arttırmakla beraber daha belirgin sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır.
Fakat genelde evde yaptığınız plan ile çevre şartları pek örtüşmez. Bu sebeple önceden bölge hakkında edindiğiniz bilgiler ve planınızı da harmanlayarak anlık kararlar vermemiz ve yedek planlar üretmemiz gerekebilir. Zamanda tecrübe kazanılarak anlık olarak daha sağlıklı kararlar verebiliriz.
Bunu nasıl yapabiliriz? Keşif yapacağımız bölgede daha önceden yapılmış çalışmalar varsa bunlar araştırılabilir.
*Çeşitli harita, kroki v.b. görsel planlardan faydalanılabilir. Güzel yanı basılı haritayı koruduğunuz müddetçe ondan yararlanabilirsiniz. Kötü yanı, basılı haritalar boyut sınırından ötürü her türlü ayrıntıyı içermeyebilir, konumunuzu tam olarak tespit edemeyebilirsiniz.
*Günümüz teknolojisinden yararlanmak adına dijital harita, uydu fotoğrafların faydalanabilirsiniz.
Türkiye için köy yollarına varıncaya kadar gösteren haritalar mevcut. Fakat zaman zaman ayrıntılar yeterli olmayabiliyor. Ya da keşif yapacağınız yollar haritada bulunmayabilir. Konum belirleme cihazı kullanacaksanız cihazın sağlamlığından ve enerjisinin keşif boyunca tükenmeyeceğinden emin olun ve gerekli önlemleri alın.
Bu gibi önceden yapılmış çalışmalar bize fayda sağlamadığı zamanlar yüksek çözünürlükte uydular aracılığı ile çekilmiş fotoğraflar işimize çok yaramakta. Bu fotoğraflar aracılığı ile keşif yapılacak bölgenin coğrafi konumu ve yeryüzü şekli hakkında detaylıca bilgilenip haritalarda dahi bulunmayan yolları keşfedebilirsiniz.
- Rota Çizelim Keşif Yapalım Bölüm 2 (Google Earth Rota Çizme)
- Rota Çizelim Keşif Yapalım Bölüm 3 (Google Earth Deneyimleri)
- Rota Çizelim Keşif Yapalım Bölüm 4 (Rotaları GPS’e yükleme)
- Fotoğrafları Coğrafi Konumlandırma (GeoTag)
Son Yorumlar