Patlak Tamir Kiti Hazırlamak
Sanırım bisiklete binmeye başlayıpta şehirden biraz uzaklaşmayı düşünenlerin ilk aklına gelen soru ” Ya lastiğim parlarsa?” oluyordur sanırım. Bu yazımda ”patlak lastik nasıl tamir edilir” sorunu yanıtlamayacağım. Bunun yerine ”her an kullanıma hazır patlak tamir kiti nasıl hazırlanır” sorusuna yanıt arayacağız.
Bir çoğumuzun yama seti vardır. Fakat genelde lazım olduklarında ya işe yaramaz halde olurlar, ya da zarzor kullanabiliriz. Bisiklet lastikleri normal şartlarda kolay kolay patlamaz. Genel patlama nedenleri ise ya lastiğe diken, çivi v.b delici birşey batmıştır, ya da dikkatsizlik sonucu, hızlı ve kontrolsüz şekilde bir çukura girmenin ardından jant ile dış lastik arasında sıkışan iç lastiğin ezilerek kesik oluşmasıdır. (Yılan ısırığı, bit snake) Bu şartlarda şansımızı fazla zorlamadığımız müddetçe kolay kolay gerçekleşmiyor. Bu yüzden uzun süre kullanılmayan lastik yamasını iç lastiğe yapışmasını sağlayan solisyon, zaman içerisinde uçarak kayboluyor. Arazide lastiğimiz patladığında solisyonun bulunduğu tüpü sıktığımızda, içinde solisyon yerine bir ”foss” sesi çıkması oldukça traji komik bir durum olmaktadır. Bunun yanında yamaların zamanda dağılıp, kaybolması da ayrı bir problemdir. Şimdi bu sorunlara karşı zihni sinir, küçük yenilikler getirerek nasıl çözüm ürettiğimi anlatacağım.
İşe, solisyonu nasıl uzun süre muhafaza edebileceğimizi öğrenmekle başlayalım.
Solisyonun bir kısmını içi güzelce temizlenmiş bir oje şişesine koyarak, oldukça uzun süreler solisyon uçmadan muhafaza edilebiliyor.
Ayrıca kapağında bulunan fırça sayesinde, solisyonu iç lastiğe elimiz kirlenmeden başarılı bir şekilde uygulayabiliyoruz. Görüldüğü üzere oje şişesi şeffaf. Bu noktada dikkat etmemiz gereken en önemli husus, şişeyi uzun süre güneş altında ve aşırı sıcak ortamda bulundurmamak. Aksi taktirde zaman içerisinde solisyonun yapısı bozularak kullanılmaz hale geliyor. Bunun farkına da yine bir lastik yamama sırasında varabiliyorsunuz :)
Gelelim diğer hususa.
Yamalarımızı birer birer ayırıp böyle metal bir sakız kutusuna koyabiliriz. En üstede bir parça ince zımpara koymamızda yarar var. Böylelikle bu küçük ve çabuk kaybolabilen şeyleri kolaylıkla istiflemiş oluyoruz.
Diğer bahsetmediğim ekipmanlara da biraz değineyim. Plastik levyeleri her daim yanınızda bulundurmanızda fayda var. Bazı lastikler kolaylıkla sökülebildiği gibi bazılarını el ile sökmenin imkanı yoktur. Biz işimizi şansa bırakmamak için her daim yanımızda plastik levye bulundurmalıyız. Pompa konusunda ise, mümkün mertebe formamızın arka cebine ya da çantamıza sığacak boyutlarda olmasına özen göstermeliyiz. Bunun yanında her iki sibop türüne de uyum sağlamasına dikkat edin.
Son olarakta kitin toplam ağırlığını belirtelim. 221 gr. Çantanızda ağırlığını pek hissetmeyeceğiniz bir rakam. En azından kilometrelerce bisikleti elinizde taşıyacağınıza, tüm yol boyunca sırtınızda 221 gr ekstra ağırlık taşımak daha mantıklı olacağına inanıyorum.
Lastiğiniz de patlak önleyici sıvı bulunsa da, lastiğiniz patlamaya karşı ekstra korumalı da olsa yanınızda mutlaka patlak tamir kiti ve en az 1 adet yedek iç lastik bulundurmanızı öneririm.
Son Yorumlar