Garmin Oregon 550 İlk İnceleme
Önceki yazımızdan devem edelim. Gps cihazım ve bisiklet aparatım sağsağlim elime ulaşmıştı. İlk kutuyu açtığımda tahmin edersinizki o anki heyecanla fotoğraf çekmeyi hiç düşünmedim :) Şimdi tüm kutu içeriğini sıraya dizip sizlerle paylaşıyorum.
Kutunun dışında ”ömür boyu ücretsiz harita güncellemesi” bulunduğu yazıyordu. Bu güzel haber. Kutunun içinden neler çıktı bakalım.
1. Ürünü kutusunun ta kendisi.
2. Türkçe kullanma klavuzu ve birçok dile çevrilmiş hızlı başlangıç klavuzu.
3. Çeşitli tipte fişler.
4. Karabina aksesuarlı taşıma aparatı.
5. Garmin Oregon 550 gps cihazı. Cihazın içinden 2 gb (markası belirsiz) microSD hafıza kartı çıktı. Bu kartta Navcity Türkiye şehir haritası ve Türkiye topoğrafik harita yüklüydü.
6. Garmin pil şarj cihazı. 3 numarada gösterilen fiş tiplerinden bize uygununu şarj cihazına takarak pilleri şarj edebiliyoruz. Yani hangi ülkeye gidersek gidelim priz değişikliği yüzünden pilleri şarj edemedim diye bir sıkıntı yok. Ha voltaj farklılığı konusunda durum nedir açıkçası bilmiyorum :)
Kutu içeriğinden bir de 2 adet NEXell marka 2000 mAh değerinde pil vardı.
Cihazı ve aksesuarları yakından inceleyelim.
Piller ve Şarj Aleti:
Pil şarj aleti, tek seferde iki adet şarjlı pili şarj edebiliyor. Pillerin dolumu esnasında kırmızı bir led yanarak bize pillerin şarj olduğunu bildiriyor. Ne zaman ki bu ışık söner, o zaman anlıyoruz ki pillerimiz dolmuş ve tahmin ediyorum ki bundan sorna pile akım gitmiyor. 4 farklı fiş tipi var. Kendi prizinize uygun olanı şarj aletine kolaylıkla takıp, çıkartabiliyorsunuz. Pil hakkında detayları yukarıda verdim zaten. Kutu içeriğinden şarj cihazı ve pillerin çıkması bence çok hoş. Ekstradan şarjlı pil ve şarj alma zahmetinden kurtulmuş oluyoruz.
Taşıma aparatının karabina aksesuarı aluminyumdan yapılmış. Bu aparat sayesinde gps cihazınızı sırt çantanızın bir koluna asarak ellerinizi boşa çıkarabilirsiniz. Fakat bu şekilde cihaz sallanarak kullanıcıyı sinir edebiliyor. En iyisi elde taşımak ya da çantanın, ceketin ya da pantalonun cebine koymak.
Cihazımız tam ele oturacak boyutlarda. Sağ yandaki belli belirsiz açma-kapama tuşundan başka tuşu yok. Geri kalan tüm fonksiyonlar cihazın 3” lik dokunmatik ekranı aracılığı ile yapılıyor. Dış kasanın yan ve arka kısmı cihazın elden kaymasını önleyici kauçuk benzeri bir madde ile kaplanmış.
Arka bölümde, üstte cihazın 3.2 megapiksel fotoğraf çekebilen, otomatik odaklamalı kamerası bulunuyor. Hemen altındaki gri renkli metal bölüm, cihazın, çeşitli taşıma aparatlarının montelendiği yer oluyor. Onun hemen altında ki tırnaklı kısım yurakı kaldırılarak kapak açılıyor ve pil bölmelerine ulaşıyoruz. Cihaz’ın en alt kısmında kauçuk parça ile su ve çeşitli pisliklerden korunmuş mini usb soket girişi bulunmakta.
Arka kapağı açtığımızda cihazın pil yuvası ve onun da altında microSD kart yuvasunu görüyoruz. Cihazın IPX7 standartlarına göre su geçirmezlik özelliği bulunuyor.
Cihaz biraz balık etli :) Ben bunu sorun etmiyorum ama biraz daha zarif ürünleri seven arkadaşlar için önemli bir ayrıntı olduğunu düşünüyorum. O zaman cihazın bazı özelliklerinden vazgeçerek ”Garmin Edge” serisine yönelmelerini tavsiye ediyorum (Bisiklet kullanıcıları için)
Cihaz açıldıktan sonra karşımıza ana menü geliyor. Ana menüde ki fonksiyon butonları tek bir ekrana sığmadığından diğer fonksiyonlara ulaşabilmek için sayfa değiştirmeniz gerekiyor. Ekrandaki yazılar ve simgeler okunaklı ve anlaşılır. Ekran üzerinde işlem yapmak tahminim kadar zor olmadı. Baharlık uzun parmak eldivenimle bile istediğim işlemleri gayet rahat bir biçimde yapabiliyorum. Fakat ekran üzerinden harf girerken dikkat edilmezse yanlış harflere basılabiliyor, bu konu önemli. Ekran hakkında küçük bir ayrıntı vermek istiyorum. Dokunmatik dediysek Iphone’da ki hassasiyeti beklememek gerek. Bu kaliteden ziyade kullanım amacına göre bir gereklilik. Cihazın hangi butona bastığınızdan emin olması gerek :)
Ekran parlaklığı cihazın sağ tarafında bulunan açma-kapama tuşuna bir kere basıldığında açılan böümden kolaylıkla ayarlanabiliyor. Ayrıca bu bölümden tuş kilidi yapmakta mümkün. Böylelikle cihaz cebinizdeyken yanlışlıkla başka başka menülere girmeyecek.
Hani nedir bir gps cihazını açtığınızda yapacağınız ilk işlem? Haritaya girmek :) Ben de öyle yapıyorum. Normal bir insan gözünden bakacak olursam, işte yollar, sokak adları, belli başlı işletmeler, kamu binaları, sosyal alanlar belirtilmiş. İlk bakışta gayet içerikli bir harita izlenimi veriyor. Bu tabiki direk olarak cihazın bir özelliği değil. Yüklediğiniz harita ile ilgili bir detay. Cihaz bize Navcity Türkiye şehir ve topoğrafik haritası yüklü olarak geliyor. Detaylı incelemeyi bir sonraki yazıya bırakıyorum. Harita üzerinde dolaşmak büyük kolaylık. Dokunmatik ekranın asıl faydası burada ortaya çıkıyor. Sürükle-Bırak mantığı ile harita üzerinde rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Diğer düğmeli cihazlarda butonlar ile haritada gezinmenin nasır bir dert olduğunu iyi bilirim. Bu yüzden dokunmatik ekran bu açıdan çok faydalı.
Biraz da hit özelliklerinden bahsedeyim. Garminin oregon ve buna benzer bir kaç modeldeistediğiniz sayısallaştırılmış jpeg formatındaki haritaları altlık(raster) harita olarak kullanılabiliyor. Akla ilk gelen google earth görüntülerini kullanmak. Evet bunu yapabilmek mümkün. Nasıl yapıldığı çok daha sonra anlatacağım. Bununla beraber 1/25000’lik memleket haritaları v.b birçok haritayı sayısallaştırıp kullanabilmek mümkün. Böylelikle gittiğimzi yerlerde daha fazla bilgi sahibi olabilmek amacıyla haritamızı zenginleştirebiliyoruz. Bunları yapabilmek için biraz bilgisayar başında fazla mesai yapmak gerekiyor. Cihazı keşif amaçlı kullanacakların başta bu zahmete katlanıp, arazide fazlasıyla faydasını göreceğine eminim.
Cihazın bir çok özelliği var fakat hangi birini anlatayım bilemiyorum. O yüzden cihazı aldığınızda ilk kurcalayacağınız ve kafanıza takılabilecek en olası bölümleri bahsetmeye çalışıyorum.
O bölümlerden biri de işte yol bilgisayarı. Yükseklik, zaman, hız, mesafe, yön bilgileri ve bu verilerin harmanlanmasıyla oluşan bir çok veriyi bu ekrandan görebilmek mümkün. Bu verilerin çokluğu sebebiyle aralarından sizin ihtiyacınız olanları seçip, aktif hale getirmeniz gerekecek. Tabii ne kadar çok veri, o kadar küçük veri alanı demek. Bu sebeple mümkün mertebe en gerekli olan verileri seçmeliyiz ki, sürüş esnasında daha büyük veri alanlarından verileri daha kolay okuyalım. Sağ alt köşedeki butona basarak 3 bölmeli daha büyük veri alanlı ve daha sade bir görüntü elde edebiliyorsunuz.
Biraz da navigasyon özelliğine değineyim. Bu özellik bire bir cihazınıza yüklemiş olduğunuz haritanın içeriği ile alakalı. İçerik yani POI desteği ne kadar zenginse o kadar iyi. Faydası hakkında küçük bir örnek vereyim. Hiç bilmediğiniz bir bölgede tur yapıyorsunuz. Şehir merkezine geldiniz. Yorgunsunuz ve bir an önce konaklama ve beslenme işini halletmek istiyorsunuz. Yer arayacak enerjiniz yok. Gps’lerin navigasyon özelliği sayesinde size yakından uzağa doğru istediğiniz kategorideki verileri sıralıyor. Konaklama bölümüne girdiğinizde Otel, pansiyon v.s’den birini seçiyorsunuz. Sizin konumunuza en yakından uzağa doğru tüm konaklama imkanları sıralanıyor. Seçtiğiniz birine tıklayıp yol tarifi alabiliyorsunuz. Ne büyük kolaylık değil mi? :)
Aaa bu aletin bir de kamerası varmış. Ne hoş :) Açıkçası kimsenin bu aletin kamerasına aldanıp bu seriyi almasını önermiyorum. Fakat Oregon 300 serisinin üretimi durduğu için yapılabilecek pek bişey yok.
Cihazın kamerasından çok şey beklememek gerek. 3.2 mp çözünürlük sunuyor fakat deklanşör hızı oldukça düşük ve fotoğraf kalitesi, şuanki bir çok cep telefonu kamera performansını yakalayamamış durumda. Bu sebeple kameradan yana büyük beklentiniz olmasın. Fakat yeri geldiğinde kameranın olmadığı yerde iş görüyor :) Tek cazip yanı, çektiğiniz fotoğrafın bilgilerine koordinatları da eklemesi ve bunu online haritalarda görebiliyor olmanız. Fakat bunu yapabilmek için illaki gps cihazınızın kamerası olması gerekmiyor. Kendi fotoğraf makinanızla çektiğiniz kaliteli fotoğrafları da koordinatlandırabilirsiniz. Bu konu da sorünraki yazıların konusu ;)
Diğer özelliklerden de kısaca bahsetmek gerekirse… Benim çok hoşuma giden, fakat Türkiye için üretilmiş hiç bir haritanın desteklemediği !!! 3 Boyutlu görüntü özelliği var bu alette. Yani yol aldığınız bölgede bulunan topoğrafik yapı 3 boyutlu olarak ekranda beliriyor.
Benzer modeller arasında kablosuz veri transferi mümkün bu cihazlarda…
Cihazın 3 boyutlu manyetik pusulası var. Cihazı nasıl tutarsanız tutun size hep doğru yönü gösteriyor.
Alan hesabı, kronometre, hesap makinesi, takvim, jeokaşeler v.b. bir sürü pek kullanmaya gerek görmediğim özelliklerden bahsedemeyeceğim. Zira pek o bölümlere girmedim.
Bu yazıp, çizdiklerim cihazı tanımaya yönelik bir inceleme yazısıydı. Bundan sonraki yazımi cihaz hakkındaki yorumlarımı içeren bir test yazısı olacak.
Benzer yazılar:
- GPS Seçim Serüvenim
- Garmin Oregon 550 GPS Test 1. Bölüm (Genel)
- Akıllı Telefonlarda GPS ve Navigasyon Çözümleri
- Android İşletim Sistemileri İçin Gps Uygulamaları
Son Yorumlar