Garmin Oregon 550 GPS Test 1. Bölüm (Genel)

Cihazı kullanmaya başlayalı hatırı sayılır bir zaman geçti. Artık edindiğim bazı tecrübelerden emin olduğum için cihaz hakkındaki düşüncelerimi paylaşabilirim. Yine dış yapısından başlayayım.

1 ay kadar kullanımın ardından ne ekranda ne de dış kasada herhangi bir olumsuz durum yaşamadım. Arka kapak kolaylıkla sökülüp, takılabiliyor. Herhangi bir problem yok.  Cihazı usb kablo ile bilgisayara defalarca bağlamam gerektiğinden, sürekli takıp-çıkardığım usb soketini koruyan kauçuk parça da bile bir sorun gözlemlemedim. 

Cihaz seçimi konusunda ekranın dokunmatik olması beni çok kuşkulandırmıştı. Sonuçta doğa şartlarında kullanacağım bir cihazın dış etkenlere karşın hassas olması isteyeceğim son şeylerden birisiydi… Fakat şimdiye kadar kullanımımda gerek kasa gerek ekrandan yana herhangi bir şikayetim olmadı. Bir kere cihazı dengesiz bir şekilde yere düşürdüm. Cihaz kendiliğinden kapandı ve tüm kullanıcı ayarları sebebini anlayamadığım bir şekilde sıfırlandı. Bunlar haricinde cihazın bir köşesinde kauçuk kısmında hafif bir ezilme dışında herhangi bir deformasyon olmadı.

Ekranın rezistif (basınca duyarlı) olması, kapasitif (dokunmaya duyarlı) ekran olmasından iyi midir yoksa kötü mü? bilmiyorum. Fakat en iyi ve en hızlı sonucu tırnak ile basılarak sağlanıyor. Dokunmatik ekran olmasının en iyi yanı haritada çok hızlı bir şekilde gezinebiliyorsunuz. Bu şekilde kullanım cidden rahat. Ekran bir de biraz  kasanın iç kısmına yerleştirilmiş. Kenardaki çerçeve iyi bir çıkıntı oluşturuyor. Bu da dış etkilere karşın bir miktar koruma sağlıyor. Düz zeminlerde cihazı yüz üstü koysanız dahi ekran, zemin ile temas etmiyor. Böylelikle kolay oluşabilecek bir çok olası çiziğin önüne geçilmiş.

Cihazın açma tuşuna bastığınızda 14-15 sn içinde cihaz kullanıma hazır hale geliyor. Bu sürenin değişmesi, cihazda bulunan haritayla bağıntılı olduğunu belirteyim.

Uydulara kilitlenip, hassas veriler elde etme konusu biraz değişken. Örneğin cihazınızı en son kapattığınız yerden 300 km kadar uzakta farklı bir yerde açtınız. Cihazınızın uydulara kilitlenme süresi bir kaç dakikayı buluyor. Fakat en son cihazı kapattığınız yerden çok uzaklaşmadıysanız, cihaz açıldığı anda uydulara kilitlenmiş ve hassas veriler elde edebiliyor.  Alt model cihazlar bir binanın cam kenarından ya da otomobil içinden sinyal alamazken, bu cihazın böyle bir sorunu bulunmuyor. Bu durumun iki farklı açıklaması var aslında. Birincisi, akla ilk gelen daha hassas ve güçlü bir anten yapısı. Bu mümkün olabilir, teknik verileri o kadar incelemedim. Merak eden araştırsın, bi zahmet bizi de bilgilendirsin :) İkinci açıklama ise, cihaz programsal bir mantık çerçevesinde bizim bulunabileceğimiz noktayı ya da konumu tahmin ediyor. Bunu nasıl mı anladım? Birgün gps’i bisiklete takmış, otoban altı bir geçitten geçiyorum. Dikkatmi çekti, gps cihazının sinyal almasında herhangi  bir sorun görünmüyordu. Garip ! Sonra merak ettim ve geçidin tam ortasında durdum. Cihazın uydulardan sinyal alma şansı kesinlikle yok buna eminim. Cihazda ki değişken konumumu izlemeye başladım. Cihaz, beni hala hareket ediyor gösteriyordu. Cihazda ki ben  doğrusal bir şekilde hareketine devam ederek tünelden çıktı ve hızımı koruyarak uzunca bir süre yoluma devam etti. Hatta yol ileride sağa kıvrılıyordu ama cihaz beni düz devam ediyor gösteriyordu.Yoldan çıktım ! Yani olay şu. Cihaz uydulardan geçici bir süre sinyal alamaz ya da zayıf sinyal alıyor ise, en son seyir halinde bulunduğu doğrultu ve hızı koruyarak aynı şekilde gidiyormuş gibi davranıyor. Ne zaman sağlıklı sinyal almaya başlarsa ancak o zaman verileri tazeliyor. Bu sebeple anlamış bulunuyorum ki cihazın içinde bir çeşit dengeleme ve olasılık hesaplayan entegre bir program mevcut.

Cihazın sinyal gücünden bahsettik. Ya navigasyon özelliği? Önceki yazımda biraz değinmiştim. Yeni gittiğimiz bir yerde ihtiyacımız olan çeşitli yerlerin konumumuza göre yakından uzağa doğru sıralanıp, seçeceğimiz yere en kısa hangi yoldan gidebileceğimizi hesaplıyordu.

Öncelikle gideceğimiz yeri cihaza tanıtmadan önce ulaşımı nasıl sağladığımızı cihaza tanıtmamız gerek.Bu konu çok önemli. Uzun süren test aşamasında koca otobüsü yanlışlıkla köy yollarından hedefe ulaştırdığım gibi bisikletle otobana yönlendirildiğinde oldu. Bu tip tatsızlıklar yaşamamak için cihazın ayarlar bölümünden rota verme ayarlarını amacınıza göre düzenlemeniz gerek.Otoyollardan sakınılsın mı? parklardan geçilsin mi? gibi birçok ayarı önceden tanımlamanız gerek.

Bu aşamadan sonra ulaşmak istediğimiz noktayı cihaza tanıtıyoruz.

Cihazın içerisinde kategorilendirilmiş menülerden faydalanabilirsiniz. Örneğin kavşaklar (iki cadde ya da sokağın kesişimi ile), alışveriş yerleri, yiyecek ve içecek,benzin istasyonları, konaklama v.s kategorileri içerisinden alt kategorilere de girerek cihazın içinde bulunan çeşitli detay noktalarından ihtiyacınız olanını yakından uzağa doğru listeleyebilrisiniz. Ben, şehir içinde daha çok atm ve banka ararken kullandım :) İşe yarıyor :p

Sonra Ülke,Şehir, İlçe, Mahalle, Cadde, Kapı no gibi adres bilgilerini sırası ile girerek aradığınız yeri cihaza tanıtabilirsiniz. Açıkçası yeni yeni çıkan sokak adları, değişen numara sistemleri v.s nedeniyle ara ara bu servisten sağlıklı bir biçimde yararlanamadığımı belirtmem gerek. Şimdiye kadar İstanbul, İzmir, Alaçatı, Denizli’de deneyebildim.

Cihaza, bilgisayardan aktardığımız ya da daha önceden bizzat kendimizin kaydettiği noktaları listeleyerek, ihtiyacımız olanı seçip, en kısa yolu hesaplatabiliriz.

Eğer elimizde gideceğimiz yerin koordinatları var ise cihaza girerek yol hesaplatabiliriz. Koordinatlar elimizde ise gitmek istediğimiz yeri seçmenin en kesitrme ve sağlıklı metodu budur.

Yukarıda bahsettiğim navigasyon tekniklerinin hepsini bu cihaz sağlıyor, fakat bu fonksiyonun verimliliği direk olarak haritanın kapsamı ile alakalı. Bu sebeple test ettiğim bu özelliği Navcity Türkiye haritası olarak değerlendirmekte fayda var. Çoğu zaman işe yaradığını söylemeliyim. Fakat fiyatı 99$+KDV olan haritadan daha yüksek bir verim beklerdim. Ya haritadaki tüm hatalar bana denk geliyor ya da ciddi açıklar mevcut. Kendim de haritacı olduğumdan işlerin nasıl yürüdüğünü az çok bilirim. Kolay iş değil, her an yapım-yıkım aşamasında olan, yer yer değişime uğrayan bir ülkede harita yapmak… Bugün gördüğünüz patika bir yol sadece aradan geçen bir kaç ay içerisinde asfalt kaplanmış, kaldırımı yapılmış yanlarında yapılaşmalara başlanmış bir sokak halini alabiliyor. Bu da demektir ki bir kaç yıl evvel alınmış verilerin günümüzde kesinliğinden şüphe edilebilir.  Mesela bir seferinde köy yolları arasında cihaza yol hesaplattım, beni yol demeye dilim varmayacak bir yerden geçirtmeye çalıştı !  Belki bir zamanlar orası yoldur, ama şuan geçilebilecek gibi değil :) Ya da ihtiyacım olan bir yeri arattığımda bulamazken, oraya vardığımda bulunabilir oluyor anlamak mümkün değil… Bir keresinde de beni ATM diye götürdüğü yer şehir içinde ki bir özel hastanenin önüydü. Oraya gitmek için hatırı sayılır bir mesafe yürümediğime şükrediyorum. Daha kötü de olabilirdi. Bu hataları minimuma indirmek için de güncellemeler gerekiyor. Bu sistem firma içerisinde tam olarak nasıl işliyor bilmiyorum. Fakat güncelleme olayı firma tarafından yapılmaya kalkıldığında harita çıkarmaktan daha masraflı ve getirisi o kadar büyük olmayan bir uğraş olacak. Fakat bu güncellemeler, haritanın kalitesini ve kullanılabilirliğini doğrudan etkiliyor. Bu konuyu çok düşündüm. Çözüm önerim gönüllülük esasına dayalı bir güncelleme yöntemi. Harita kullanıcıları buldukları hataları uygun bir şablon altında firmaya sunacaklar. Evet bu sistem şuan var. Fakat ne kadar kullanılır durumda tartışılır… Yahu değişiklik talep edilen yer mahalle sokak bilgileri ile tarif edileceği yerde direk olarak yerin koordinatları verilse ve gözlemlenen sorun bir iki cümleyle anlatılsa daha verimli olmaz mı? Daha verimli olacağından şüphem yok..Sonuç olarak ne olursa olsun  99$+KDV verdiğim bir haritadan daha düzgün hizmet beklerdim… Açıkçası bu bağlamda sadece internet üzerinden hizmet veren google haritalar özellikle kırsal kesimlerde yol bulma konusunda daha sağlıklı hizmet verebiliyor. Tabiki telefonunuz baz istansyonundan sinyal alabiliyorsa !

Bir de izlek takip ederek gideceğimiz yere ulaşabiliriz. Peki bu izlek nasıl elde edilir? İzleği gps kendi üretebileceği gibi, bilgisayardan çizilerekte elde edilebilir.Örneğin daha önceden bizzat geçtiğimiz ya da bir başkasının gps ile geçtiği bir yolu kaydederek elde edebiliriz. Ya da google earth’ten yararlanarak keşif rotalarımızı çizip, cihaza aktarabiliriz. Benim en çok kullandığım yöntem, google earth üzerinden çzidiğim yolları gps cihazıma atarak yaptığım keşiflerdir.  Bunlar nasıl yapılır sonraki yazılarımda anlatacağım…

Siz siz olun, planınız en az bir gün öncesinden belli ise önce bir haritanızı test edin. Aradığınız yeri bulamazsanız google earthten faydalanın. O da olmadı yeri bilen bir arkadaşınızdan google earth aracılığı ile koordinatları isteyin. Sonrası çok kolay !

Topoğrafik harita oldukça iyi. İşime çok yaradı. Oldukça anlaşılır. Zoom aralığına göre eş yükselti eğrileri değişkenlik göstererek anlaşılabilirliği koruyor. Bisiklet sürüşlerinde oldukça faydasını gördüm.

Haritada gezinmek son derece kolay. Daha genel görünüm için haritayı uzaklaştırdığınızda cihaz haritanın yeni kısımlarını açmak için biraz bekliyor ki bu çok normal. Hatta bu süre birçok cihazdan daha kısa olduğunu belirtmem gerek. Sürükle-bırak tekniği ile haritada gezinmenin ne kadar kolay olduğunu daha önceden defalarca bahsetmiştim. Eğer harita üzerinden nokta almak istiyorsanız ekranın ilgili noktasına bir kere bastığınızda iğne çıkıcak. Yukarıda beliren butonda koordinatlar ve size olan uzaklık verileri bulunuyor. Yukarıdaki butona tıkladığınızda  noktayı kaydedebilir ya da oraya gitmek için yol tarifi alabilirsiniz. Bu harita alanında istediğiniz yol verilerini de görebilmeniz mümkün. Mesela ben anlık hoz ve anlık yükseklik verilerini ayarladım. Unutmayın ne kadar çok veri o kadar kısıtlı veri alanı.

Yol bilgisayarı menüsünde seçeceğiniz profile göre çeşitli görünümler çıkıyor. Örneğin otomotiv profilinde araç hız kadranı gibi görsellikler katılmış. Açıkçası ben yol bilgisayarı menüsünü pek kullanmıyorum. Daha çok yön bulma amacı ile kullandığımdan harita menüsü ile alakalıyım.

Kamera ile ilgili görüşlerimi daha önceden belirtmiştim aslında. Cihazdan kaliteli fotoğraflar beklemeyin. Fakat hiç yoktan iyidir. Çektiğiniz fotoğraflar bulunduğunuz  yerin koordinatları ile ilişkilendiriliyor. Dijital zoom özelliği bulunuyor. Bu özellik hem gereksiz hem de bir o kadar saçma bence. Yine basit bir yapı ile ışığın az olduğu ortamlarda çekim yapabilmek için az ışık opsiyonu sunulmuş. Estantene hızı düşürülerek biraz daha aydınlık fotoğraflar elde edebilmek mümkün. Cihazı titretmemek kaydı ile !

Çektiğimiz fotoğrafları ”Fotoğraf Gösterici” menüsü ile fotoğraflara bakabilir, silebilir, coğrafi konumunu değiştirebiliriz.

Benzer yazılar:

  • GPS Seçim Serüvenim
  • Garmin Oregon 550 İlk İnceleme
  • Akıllı Telefonlarda GPS ve Navigasyon Çözümleri
  • Android İşletim Sistemileri İçin Gps Uygulamaları
  • Emre

    Bu cihazla ilgili merak ettiğim bir konu var.
    Bu cihaza Google Earth ten yüklenen uydu fotolarını yükleyip kullanabiliyor muyuz? Çünkü haritalarda olmayan pek çok detayı (patika yollar, yayla yolları vb.) bu şekilde görebilmek mümkün.
    Piyasada bu özelliği içeren aşağıda linkini verdiğim bir cihaz buldum. Sana bir sana bir numune gönderip incelemeni isteseler çok güzel olur bence.

    http://www.geomaticsgroup.com/tr/urunler/el-tipi-gps-magellan-2/magellan-explorist-serisi-5/magellan-explorist-710-28

    • Canavar’ül Velosipet

      Selamlar,
      Garmin’in Birds Eye adlı bir servisi var. Yıllık ücretini ödeyerek garmin’de uyumlu olan gps cihazlarına uydu görüntüleri indirilebilip özellikle kırsal alanlarda çok daha iyi yön tayini yapılabiliyor. Yalnız bu Birds Eye servisi her nedense BTK tarafından yasaklandığı için Türkiye’den erişim yoktu. Düzeltip düzeltmediklerini öğleden sonra öğrenip tekrar yazacağım.

      Bir başka metod ise oregonun eski versiyonlarından birini yükleyip garanti kapsamında olmayan jnx formatına çevrilmiş uydu görüntüleri yüklemek. Ama bu epey meşakkatli bir iş…

      Ben uydu görüntüsü ihtiyacımı google maps, offline için ise oruxmaps üzerinden gideriyorum. (androidli telefon için) (Sitede yazılar mevcut)

      Garmin’in android işletim sistemli Monterra modeli çıktı. Epey güzele benziyor ama hiç inceleme fırsatım olmadı…

      Numune gönder-test et mevzusunu daha dün garmin yetkili dağıtıcısı Baytekin firmasına ilettim. Pek sıcak bakmadılar gibi bakalım…

      Pek umudum yok ama magellan’a da bir mail atalım bakalım.

      Yalnız bundan öte siz alış-veriş yaparken sitenin adının geçmesi, onlar için bu test çalışmalarının ciddiyetini anlamalarına yarayacaktır.

      • Emre

        Bu sene Oruxmaps’ı biz de kullandık. Fakat bir cep telefonunun Karadeniz gibi bir arazide gps sinyali yakalaması her zaman çok kolay olmuyor.

        Geomatic grubun Facebook’ta sayfası var. İsteyen kurumlara eğitim veriyorlar. Dört yıl önce aldığım ikinci el cihazın çalıntı olduğundan kuşkulanmıştım. Bu konuda çok yardımcı olmuşlardı. İnşallah olumlu dönüş yaparlar.
        Haberdar edersen sevinirim.

        • Canavar’ül Velosipet

          Selamlar,
          Baytekin firmasından ilgili arkadaşla görüştüm Birds Eye servisine halen Türkiye’den erişilemiyor.

          Şöyle bir çözüm yolu var. Eğer uydu görüntülerini indirmeye yarayan Base Camp programının eski sürümlerini (4.1 ve altı) kullanırsanız uydu görüntülerini indirebileceğimizden bahsettiler.

  • Sadık

    senin elindeki topografik haritanın modeli yılı nedir acaba ? bendeki haritada yukarıdan bakışı Fiziki Harita gibi durmuyor ve izohipslere 3D bakış açısıyla yaklaşamıyorsun.

  • esavran

    Selamlar ben de bir gps cihazı almak istiyorum. Fakat google earth görüntüsü veya .kml .kmz uzantılı dosya atmak istiyorum. Magellan cihazlarda özelliklerinde buna benzer birşeylerden bahsedilmiş ama tam anlaşılır değil. Bu tarz işlemleri yapabileceğim cihaz var mı? Fiyatından ötürü Exploris 110 hoşuma gitti özelliklerinde internet bağlantısı varsa Digital Globe uydu görüntüsü görülür demiş. Seçim yaparken hiç deneme imkanınız oldu mu?

    • Canavar’ül Velosipet

      Maalesef magellan cihazları hiç deneme fırsatım olmadı…