Decathlon Fileli Bagaj Lastiği

”Şimdi bir bagaj lastiğinin nesi test edilebilir ki?” diye sorabilirsiniz. Fakat piyasada bulunan alışılagelmiş bagaj lastiklerinden daha farklı ve işlevsel bir lastik ise pek ala incelemesi-testi yapılabilir.

İzmir’e yeni açılan Decathlon mağazasını dikkatli dikkatli, hiç bir ürünü gözden kaçırmadan dolaşırken bu bagaj lastiği çarptı gözüme. Hemen aldım inceledim. Sanırım ne zamandır ihtiyacını duyduğum fakat piyasada benzer bir ürün bulamadığım için bu ihtiyacımın farkında bile olmadığım bir ürün bulmuştum.

Bisiklet turlarında bagajın en üst kısmına genelde çabuk ulaşılması gereken malzemeler ya da kamp alanına yaklaşmışsak bir yerleşim birimindeki bakkaldan aldığımız ekmek, su, domates v.b. yiyecekler olur. Fakat bunları normal şartlarda bagaj lastiği ile bisiklete bağlamaya kalktığımızda domateslerin ezilmesi, ekmeğin eciş büçüs olması, pet şişe suyun bu strese dayanamayarak bir yerlerden fırlayıp gitmesi gibi istenmeyen durumlar oluşur. Bu sorunun asıl nedeni bagaj lastiğinin çok küçük bir alanda çok ciddi bir baskı uygulamasıdır. Halbuki bu uygulanacak baskı, bisiklete bağlanan eşyanın tüm yüzeyine dağıtılabilse hiçbir sorun yaşanmayacak…

Yıllardır benzer sorunlarla ara ara cebelleşirken sanırım bundan sonra bu lastik sayesinde böyle bir sorunum kalmayacak.

Bagaj lastiği, iki ucu bildiğimiz kanca olan, bu kancaya bağlı iki lastik ile birleştirilmiş ve bu iki lastik arasında muntazam bir şekilde yerleştirilmiş file lastik olan işçiliği son derece kaliteli bir ürün. File lastiğin her birleşim noktası lastiklerin bir birine düğümlenmesi ile değil, dış katmanında bulunan iplerin örülmesi ile yapılmış. Bu da hem lastiklerin daha düzgün durmasını sağlıyor hem de zaman içinde lastiğin deseninin kayıp, bozulmasını engelliyor.

Ürünü daha yeni aldığımdan dolayı zaman içinde ne gibi kusurlarının çıkabileceğini şimdiden kestiremiyorum. Ama işçilik ve kalite bakımından oldukça başarılı bir ürün olduğunu söyleyebilirim.

Bu bagaj lastiği, gerek şehir içi bisiklet kullanımında, gerek  bisikletinizle yapacağınız uzun soluklu turlarda bagajınızda eşya taşımanızı kolaylaştırabilecek, her yerde bulamayacağınız başarılı bir ürün.

  • kayhan ozogul

    enescim bi de bunların fiyatları yazsan şiir olcak

  • Enes

    Abicim bu yazıda beni mazur gör. Fiyattan tam emin değilim. Açıkçası ben 12.90 TL gibi bir fiyata aldığımı sanıyorum fakat dün fişe baktığımda 20 Tl gibi bir fiyata aldığımı gördüm. Tam emin değilim fiyattan. Tekrardan gidip teyidini almak istiyorum fakat bir daha ne zaman giderim bilmiyorum. En azından bu fiyat aralığında olduğunu bilin yeter ;)

  • Bunun bire bir aynısı olmasa da benzerini geçen yıl bende aldım. Benim aldığımda 4 veya 6 kanca var. Yani çepeçevre bagaja tutturabiliyorsunuz. Fiyatı 10 TL idi. Aldığım file konusundaki izlenimlerim.
    1-Filenin göz açıklığı büyük olduğundan örneğin şeftali gibi meyveler veya o boyuttaki yuvarlak eşyalar dışarı çıkıp düşüyor.
    2-Eşyayı koyup yeterince gerdiremezseniz yolda giderken titreşimden yer değiştirip bir tarafa doğru toplanıp aşağı doğru sarkıyorlar. Yani alırken hayal ettiğim gibi derli toplu koyduğum yerde kalmıyorlar. Bu filede de 2 yerden sabitleme imkanı varsa büyük ihtimalle eşyalar statik halde yüklediğiniz gibi kalmayacaktır.
    3-Eşyaları sabitlemek için fileyi iyice gerdiririm diyebilirsiniz. Bir an için başardığınızı düşünürsek Bu seferde ağın oluşturacağı aşırı baskıdan ekmek, domates gibi yumuşak malzemeler ezilecek ve işin şu anda kullandığımız sisteme göre bir avantajı olmayacaktır.
    Filenin testini önce geçen yaz yaptığım Trans Uludağ turunda Aşağıdan Uludağ Çobankaya kamp alanına yiyeceklerimizi taşırken yaptım. Sonrasında Trans Kaçkarda bir kez daha deneyip memnun kalmayınca zirveye çıkarken kullanmak için yanıma aldığım sırt çantama yiyecekleri koyup bagaj lastiği ile bagaja bağlayarak klasik yönteme döndüm. Çantayı bağaj lastiği ile bağlamadan önce ortaya sert ve baskıdan zarar görmeyecek makarna gibi malzemeleri koydum. Yumuşak ve ezilebilecek malzemeleri ise çantanın tabanına ve üstüne koydum. Bagaj lastiğini sıkıca çantanın ortasından geçirerek bağladım. Çantanın üst ve alt tarafları şişkin kalırken ortası iyice ezildi ve böylece kaymasının da önüne geçmiş oldum.
    Umarım yorumumu moral bozucu bulmamışsınızdır. İyi günlerde kullanmanızı dilerim. :)

  • Enes

    Orhan bey hangi lastikten bahsettiğinizi çok net hatırladım :) Önceleri bagaj yerine römork kullanırken ben de aynı üründen alıp kullanmıştım. İp şeklindeki lastiklerin birbirleri ile düğüm haline getirilerek kare biçimli bir file lastik oluşturuluyor ve bir kaç yerine kanca ile bağlanıyor. Bahsettiğiniz sorunları aynen ben de yaşadım.

    Fakat bu ürün biraz daha farklı. İki lastik arasında daha gevşek file lastik… Farkı nedir? Asıl gerdirme işlemini yapan yanlarda bulunan ana lastikler (İki ucu kancalı olan) Bunların yer değiştirme imkanı yok çünkü normal bagaj lastiği gibiler. Aradaki file lastiğin oluşumu öyle uzun bir lastiğin desen desen düğümlenmesi ile oluşmuyor. Dış kısımlarındaki ipler birbirine örülmüş. İki lastiğin yapışık ikiz gibi bir birine yapıştığını düşünün. Anlatması pek bir güç. Yakından inceleseniz anında anlayacaksınız ne demek istediğimi :) Bu sebeple file lastik çok muntazam duruyor. Neyse adam akıllı test yapınca olumsuz bir durumla karşılaşırsam mutlaka yazıyı güncelleyeceğim ;)

  • Buna bayıldım..