Btwin Tilt 5 – 30 dakikalık İnceleme :)

Geçtiğimiz haftasonu Decathlon (İzmir) mağazasına bir uğrayalım dedik. Geçen sene videolarını seyrettiğim ve çok hoşuma giden Btwin Tilt katlanır bisikletin standlarında  yer aldığını gördüm. Fırsat bu fırsat elimden geldiğince inceledim, bindim, test ettim, bol bol fotoğraf çektim ve sizlere deneyimlerimi paylaşmaya karar verdim.

Öncelikle bu bisikleti özel kılan ne? Bu konuya değinelim. Tasarımı, şimdiye kadar üretilmiş seri üretimde olan katlanır bisikletlerden epey farklı. Tasarımın farklı olmasıyla beraber videolardan gördüğümüz kadarıyla da epey işlevsel. Ki bu katlanma işlevselliği, bisikletin aldığı  tasarım ödülleri de destekler nitelikte… 

Bisikletin katlanması 1 saniye alıyor diyorlar. Video da bunu destekler nitelikte. Yalnız kendim denediğimde biraz daha fazla zaman harcadığımı söyleyebilirim. Tamam bu katlama süresinin uzamasında beceriksizliğimin de etkisi olduğuna eminim fakat bununla beraber şu kadronun ortasındaki eklem yeri öyle videolardaki kadar yumuşak değildi. Bisikleti eklem yerinden katlamak için biraz kuvvet uygulamak gerekiyor. Emin olmamakla beraber bu sorununda zaman içinde kullanımla beraber ortadan kalkıp, bisikletin çok daha kolay katlanabileceğine inanıyorum.

Kadroyu orta kısmından katlamak için selenin hemen altında bulunan mandalın kırmızı pimini çekip mandalı yukarı kaldırmamız gerekiyor. Böylelikle kadronun eklem yerindeki kilit mekanizması açılıyor ve kadro katlanıyor.

Sistemin bir diğer güzel yanı ise kadroyu katladığımızda yine kilit mekanizması devreye giriyor ve bisiklet katlanır halde taşınırken bisikletin açılarak bir yerlere çarpmasına engel oluyor. Bu açılmama sistemi başka katlanır bisikletlerde daha farklı karşımıza çıkıyor fakat bu sistem kadar pratik ve başarılı olduklarını söyleyemeyeceğim.

Gidonu katlamak ise, gidonun alt kısmında bulunan kırmızı emniyet mekanizmasını aşağıya çekip beyaz düğmeye bastığımızda kilit mekanizması açılıyor ve gidon yana doğru kırılıyor. Gayet başarılı.

Seleyi de indirmek gerek tabii. Firma, sele borusunu yuvarlak boru yerine bu şekilde köşeleri oval, dikdörtgen bir boru (geometrik adı nedir bilmiyorum) olarak tasarlamış. Böylelikle selenin ucu sağa kaydı, sola kaydı derdi olmadan seleyi indirip kaldırabiliyoruz. Hatta sele boyunu her seferinde doğru ayarlayabilmek için boru üzerine ölçülendirme yapılmış. Kesinlikle güzel bir detay.

Sele mandalı gayet rahat açılıp kapanıyor. Sele mandalına bir de arka kırmızı flaşör entegre edilmiş. Gayet kaliteli bir ürün. Şehir içi kullanım için dizayn edilmiş bir bisiklette olması gereken hoş ayrıntılar bu bisiklette yer alıyor.

Tilt serisinde hep göbekten vitesli sistemler kullanılmış. Şimdiye kadar üzerinde durduğumuz özelliklerden, suya sabuna dokunmadan işin keyfini sürecek bir müşteri kitlesi hedeflediklerini anlıyorum. Göbekten vites sistemleri ise bu mantıkta üretilen bir bisiklet için en doğru tercihlerden birisi. Göbekten vitesli sistemler dışarıdan gayet sade bir görünüm sergiliyorlar ve uzun süre bakım istememe gibi çok güzel huyları var. Tek ve sabit bir aktarım sistemine sahip olduklarından dolayı zincir (veya kayış) gerginliğini ayarlayabilmek için kadronun arka teker mil yuvasını ona göre dizayn etmişler.  (Dropout)

Kullanılan vites sistemleri modelden modele farklılık gösteriyor elbet. Alt modelde 3 vites bulunurken, orta seviye modelinde saatte 19 km hıza ulaşıldığında 2. vitese otomatik geçen 2 vitesli sistem yer alıyor. Daha üst modelde shaminao nexus 7 vitesli göbekten vites sistemi yer alıyor. Normal şehir kullanımında 2 veya 3 vites yeterli olabilir fakat bu bisikleti kullanacağınız şehir, engebesi bol ise az vitesli modeller sizi biraz terletebilir.

Ayrıca bisikletin arka da bulunan vites ve fren sistemine giden kablolar kadronun içinden geçirilerek kablo karmaşasının da önüne geçilmiş. Böylelikle bisikletin sade tasarımına katkıda bulunulmuş.

Kadronun dizaynıyla bütünleşik ön far çok şık duruyor. Benim kullandığım Titl 5 modelinde bu far gücünü pil ile sağlıyordu. Sanırım daha üst modellerde ön far, ön göbek dinamo sisteminden güç alıyormuş.

Kadronun şu arka çatal tasarımının hastasıyım. Çok estetik duruyor. Aynakol ve zincir dış hatlarını izleyen bir arka çatal tasarımı var. Böylelikle bisikletin arka donanımlarını bir arada tutmakla beraber aynakol ve zincire doğal bir muhafaza sağlıyor. Bir ince detay ise zincirden ziyade kayışlı modeller kayış değiştirmek gerektiğinde kadronun herhangi bir ekstra ayrıntı ve ya özelliğe ihtiyacı olmaması.

Şöyle izah edeyim. Bildiğimiz kadro tasarımlarında zinciri değiştirmek için mutlaka zinciri tek hat olarak kadronun arka çatalından geçirir, öyle montaj ederiz. Kayışlı sistemde kayışı söküp takma gibi bir durum söz konusu olmadığından kayış kadronun arka üçgeninde özel olarak tasarlanmış kısmından geçirilerek sisteme takılır. Bu kadroda ise böyle bir atraksiyona girmeye gerek yok. (Umarım durumu izah edebilmişimdir)

Pedalların öyle bir espirisi yok. Bildiğimiz katlanır pedal.

Genel olarak bisikletin katlanması da bu şekilde. Yalnız bisikletin katlanmış hali karşılaştırdığımız diğer katlanır bisikletlerden biraz daha fazla yer kapladığı kanısına vardım. Yana doğru daha açık.

Bu konuyu muallakta bırakmamak için Btwin Tilt 7 ile örnek olması için Dahon Vitesse 7  ve Tern Link D 8 modellerinin katlanmış haldeki ölçülerini karşılaştırdım.

Tilt 7:  47x66x80 (cm),

Vitesse 7:  29x66x80 (cm)

Link D8: 38 x 72 x 79 cm

Bahsettiğim gibi Tilt serisi katlı halde Dahon Vitesse 7’den  18 cm daha geniş, Tern Link d8’den ise 9 cm…

Şu videodan da bisikletin nasıl katlanıp açıldığına dair etraflıca bilgi edinebilirsiniz.

Biraz da bisikletin geriye kalan parçalarından bahsedip konuyu bağlayayım. Şimdiye kadar üzerinde durduğumuz parçalarda malzeme kalitesi, kullanışlılık gayet tatminkar seviyedeydi.  Bu seriye yakıştıramadığımız parçalar da vardı elbet.

Örneğin frenler. Fren kolları ve fren bacakları bisikletin genel kalitesine nazaran göze çarpan alt seviye malzemelerdi. Çelik v-fren bacaklarını en son ne zaman gördüğümü hatırlamıyorum. Yine de kullanılan malzemenin kötü olduğunu söyleyemeyeceğim. Fren kolları ona keza böylesine güzel ve özel bir ürüne yakışmayacak kalitede olduğuna inanıyorum. Jantlar, ön göbek, lastikler hakkında pek bişey diyemeyeceğim. Ne kadar kaliteli olduklarını ancak uzun vadeli kullanım ile anlayabilirim. Aynakol da idare eder malzemelerden…

Bitwin Tilt serisinde görüldüğü üzere bazı malzemelerde ucuza kaçılmış. Bu değerlendirmeyi yaparken Dahon, Tern v.b. muadil kalitedeki markaların benzer fiyat gamındaki ürünlerin üzerindeki malzemeleri karşılaştırarak yapıyorum.  Btwin bazı parçalarda kaliteden ödün vermediği için, bisikletin fiyatını makul seviyelerde tutabilmek adına bu tip parçalarda asgari kalitede tuttuğuna inanıyorum.

Decathlon firmasının profiline bakacak olursak başlangıç ve orta seviyede spor malzemeleri üretip pazarladığını görürüz. Yani daha çok  spora yeni başlayan ve spora hayatlarında yer veren müşterilere yönelik ürünler çıkardığını söyleyebiliriz. Bu Tilt model katlanır bisikletlerin parça seçimlerine ve parça kalitelerine bu müşteri profiline uygun olduğuna inanıyorum.

Örnek vermek gerekirse… Bisiklet mekaniğinden anlamayan, katlanır bisiklete ihtiyacı olan bir insan için frenler tutsun yeter. Bacaklarında ne tür materyal kullanılmış o kadar önemli değildir. Vitesler sorunsuz geçsin, takılma yapmasın, bakıma dayalı aksaklıklarla uğraştırmasın yeter. Bisiklet minimum bakım isteyecek şekilde tasarlanmış. Mesela bilindik katlanır bisikletlerde bir sürü mandal bulunur. Bu mandalların yatağında bulunan ufak yağ zerreleri zaman içinde kaybolur ve mandallar zaman için sertleşerek zor açılır ve kapanır. Bunda öyle bir dert de yok… Aynakolun ne kafar afili göründüğü de önemli değildir, bozulmasın ve ses yapsasın kafi :)

Bisikletler ortalama 12 kg ağırlığındalar. Diğer markaların muadil modelleri ile benzer değerler…

Seleyi indirip kaldırmak bile en beceriksiz kullanıcı için dahi büyük kolaylık.  Kısaca bisikleti kullanmak, basit ayarlar yapmak hiç ustalık istemiyor. Fiyatları ise her kişinin kendi bütçesine göre yoruma açık. Ama şu bir gerçek ki kadro tasarımı ve katlanma işleyişininde mühendisler sağlam iş çıkarmış.

Bunlar benim yaklaşık yarım saatte edindiğim deneyimler. Bisikletin asıl kalitesi uzun vadeli bir kullanımda kendini gösterir. Benden bu kadar… Umarım bu modeli araştıranlar için aydınlatıcı bir çalışma yapabilmişimdir. İyi araştırmalar :)

  • Okay

    Mağazada ben de bisikleti katlamayı denedim fakat videolardaki gibi pratik olmadı.sanırım katlanma mekanizmasına biraz alışmak gerekiyor.

  • Berk

    Çok detaylı olmuş. Teşekkürler :)

  • Bugün deneme imkanı buldum. Güzel bir alet ama bir de bu tarzda olup elektirikli olsa anında alacaktım.

  • Merve

    Bisiklet almayı çok istyorum. Her almak isteyen gibi benimde gezmediğim forum bakmadğm bisiklet kalmadı. Az biraz bilgi sahibi oldum ama elbette yeterli değil. Zaten bisiklet sahibi olunduktan sonra ki kısımda decathlonun satış sonrası hizmeti anlatldğı gibiyse tam bana göre, btwin marka şehir bisikletlerini fiyat/performans değerlendirebilir misiniz? Özellikleri okusamda yetersiz kalıyor. Teşekkür ederim

    • Enes

      Selam Merve,
      Model model fiyat/performans değerlendirmesi yapabilmem mümkün değil. Decathlon firmasının ürünleri genel anlamda parasının hakkını verdiğini söyleyebilirim. Özellikle başlangıç ve orta seviye spor ürünleri fiyat/performans açısından rekabetçidir…

  • MURAT İNAN

    Enes Mrh.

    Tilt 5 bisiklet incelemeni baştan sona ve dikkatlice okudum.
    Bu bisikleti almak isteyenler için çok güzel bir klavuz olmuş.
    Benim sana sormak istediğim bir soru var.
    Bu Tilt 5’den farklı bir aktarma kullanılan kayışlı TİLT 7 modelini nasıl buluyorsun. Herhangi bir inceleme şansın oldu mu ?
    Kayış bu katlanır bisiklette ne derece kullanışlıdır sence

    • Enes

      Selamlar,
      Kayışlı sistemler kağıt üzerinde ilgi çekici ve avantajları olan bir alternatif çekiş sistemi. Fakat şimdiye kadar hiç kayışlı aktarım sistemi olan bir bisiklet kullanmadığım için sağlıklı yorum yapamayacağım.