Brooks B17 Tur Bisikleti Selesi
Pedli tayt kullanmadan rahat rahat bisiklet sürebilmek için yaptığım sele arayışımın sonucunda satın aldığım Brooks B 17 seleyi kullanmaya başlayalı 1 yılı aşkın süre olmuş. Güzel bir test yazısı yazabilmek için yeterli deneyimi elde ettiğimi düşünüyorum.
Maalesef ülkemizde bu seleyi satan bir firma bulunmuyor. Bu sebeple yurtdışından ülkemize ürün gönderebilen sitelerin sayfalarını aşındırmak gerekiyor. Hiç uğraşmayın ben size bu ürünü satın alabileceğiniz en uygun, en dertsiz tasasız, yurtdışından gelen kargolar arasında en sağlam ve ekonomik fiyatlı siteyi paylaşayım. www.evanscycles.com. Belirli bir kotaya ulaştığınızda kargo için ekstra bir ücret ödemiyorsunuz.
Seleyi satın alma süreci başka bir mevzu. Zaten üzerinde uzun uzadıya durulabilecek çetrefilli bir öyküsü yok. Asıl öykü sele elime geçtikten sonra başlıyor…
Her yeni üründe olduğu gibi bu sele de elime geçtiğinde kutusundan çıkarıp, ilk önce kullanım kılavuzuna ve yanında gelen bir kaç parça kağıda üstün körü göz gezdirdikten sonra seleyi mıncıklaya mıncıklaya bir güzel inceledim. Çünkü daha önceden hiç brooks seleyi inceleme fırsatım olmamıştı. Tüm araştırmalarım brooks sele kullanıcılarının yorumları, iki boyutlu çeşitli açılardan çekilmiş fotoğraflar ve çeşitli video sitelerinden bulduğum inceleme ve kutu içeriği videolarından ibaretti.
Her neyse… Sele ile hasretimi giderdikten sonra ilk iş selenin montajına geçmek oldu. Eski selle royal marka selemi yerinden söküp ihtiyacı olan bir arkadaşa vermek üzere uygun bir yere kaldırdım. Sonra yeni selemi dikkatlice monte ediyorum. E peki nası montaj ediyorum? Normal bir sele gibi… Selenin sırt kısmı yere paralel ya da selenin ucu çok hafif aşağıya meyilli… Cızzzt ! Yanlış cevap ! Böyle benim gibi seleyi yanlış monte ederseniz hayal kırıklığı yaşar ve poponuzda çok ciddi ağrılar çekersiniz.
Aldığımız sele normal bir bisiklet selesi gibi ayarlanmıyor. Selenin oturduğumuz kısmı arkadaki en geniş alan. Orta ve burun kısmıyla pek işimiz olmuyor. Eğer orta ve uc kısma yakın oturursak popomuz feci şekilde acıyor. O yüzden kullanım kılavuzunda da yazdığı gibi seleyi popomuz ileri kaymayacak kadar burnu yukarıda olacak şekilde montaj ediyoruz. Yine selenin sele borusundaki konumunu ise selenin arka, geniş kısmına oturacak şekilde ileri-geri ayarını yapıyoruz.
Selenin burun kısmının altında selenin üzerini kaplayan derinin gerginlik ayar mekanizması bulunuyor. Selenin fabrika çıkışlı halinde bu gerginlik vidası en gevşekte oluyor. Zaman içinde sele şekle girmeye başlayınca selenin yan taraflarındaki aşağıya doğru uzanan deri kısımlar seleye baskı uyguladıkça yanlara doğru esnemeye başlayacak ve bacaklarınızın iç kısmına sürterek her pedal çevirişte sizi rahatsız edecek. İşte böyle bir durumla karşılaştığımız zaman selenin yanında gelen anahtar ile bu gerginlik vidasını sıkarak selenin derisini gerdiriyoruz.
Birazcık da selenin yapısından bahsedelim. Selemizin üst kısmı sığır derisinden imal edilmiş. Alt kısımda selenin burnundan en arka geniş kısmına kadar uzanan bir metal iskelet bulunuyor. Selenin deri kısmını ön ve en arka taraftan başka destekleyen bir bölümü yok. Yani iki noktadan destekli ortası boş bir deri üzerine oturuyorsunuz. Bu da zaman içinde derinin ezilerek poponuza uygun bir şekil almasını sağlıyor.
Bu seleler normal kullandığımız bisiklet selelerine nazaran daha ağırlar. Fakat bu aradaki ağırlık farkını hesaplarken lütfen normal sele ile beraber kullandığımız jelli sele kılıfı, pedli tayt gibi ekipmanları da göz önünde bulunduralım.
Şimdi diyebilirsiniz ki bu tahta gibi selenin neresi rahat? Daha önceden jelli seleler, yetmedi jelli sele kılıfları, pedli taytlar, kocaman yaylı selelerden deneyenler için böylesine sert yüzeyi olan bir selenin rahat olmasını pek mantıklı gelmeyebilir. Fakat insan poposunun yapısına uygun olduğundan o sert sele pek bir rahat.
Fakat şunu belirtmek isterim. Kendi selemi 1 yılı aşkın süredir sorunsuz ve büyük bir zevkle kullanıyorum. Fotoğraflarda gördüğünüz yeni sele, arkadaşım İlker’indir. Yeni bir brooks sele ile hali hazırda kullandığım brooks seleyi sırası ile denediğimde aralarındaki konfor farkının çok net anlaşıldığını gördüm. Hatta yeni sele bana biraz rahatsız geldi.Fakat bu rahatsızlık öyle can acıtıcı düzeyde değil. Düzgün ayarlanıp montaj edilmiş brooks sele de öyle acı içinde bisiklet sürmeniz gerekmez. Mevzubahis rahatsızlığı sadece hissediyorsunuz. Belki de benim attan inip eşşeğe binme misali kendi selemden yeni bir seleye binme ile oluşan konfor farkını acı olarak tanımlıyor da olabilirim. Bilemedim şimdi :) Yeni selenin sırt kısmı düz ve benim kullandığım selenin sırt kısmı biraz içeri doğru ezilmiş ve düz bir yüzey oluşturmuş. Bu fark çok belirgin görülmese de poponuz aradaki farkı çok net hissediyor :)
Evet konforlu bir seleye sahip olduk. Artık pedli tayt giymeye son ! Peki bu sele ne ister? Nelerden sakınmak gerek. Biraz da bunlara değinelim…
Öncelikle selemizin üst kısmı sığır derisinden oluştuğundan dolayı mümkün mertebe yağmurdan ve nemden uzak tutmaya özen göstermeliyiz. Gün içinde yağan kısa yağmurlardan ziyade gün boyu yağan yağmurlarda selenin deri kısmı suyu emebilir ve kısa sürede deforme olabilir… Bunu engellemek için uzun süreli yağmurlarda selenin su geçirmez özel kılıfı ya da herhangi bir yırtık veya delik olmayan poşeti seleye bağlayarak selenin su ile temasını kesmemiz yeterli olacaktır.
Deri ürünler bakım ister. Yine brooks markasının deri seleleri için özel bakım kremi bulunmakta. İllaki bu kremden edinmeniz şart değil. Deriyi besleyen badem yağı ve türevi her türlü ürün kullanılabilir. Ama bu bakımı çok abartmamak gerek. Gerekli gördüğünüz zaman bakım yapmanız yeterli olacaktır. İllaki kendinizi bir zaman dilimine ya da kilometre sınırına bağlamanız gerekmiyor.
Bisikleti ters çevirmeniz gerektiğinde ya da seleden destek alarak bisikleti bir yere yaslamanız gerektiğinde selenin sert ve pürüzlü yüzeylere sürtünmemesine özen gösterin. Deri kısımlar çok kolay zarar görüyor.
Bunca detaydan sonra bu seleyi uzun turlara çıkan, bisikleti hobi-gezi amaçlı kullanan, ağırlık takıntısı olmayan ve bisikletinde konfora önem veren bisiklet sürücülerine şiddetle tavsiye edebiliriz.
Firma hakkında türkçe bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Brooks_%C4%B0ngiltere
Not: Aşağıda linkini vereceğim siteden gümrüğe takılmadan, kargo ücreti ödemeden, başınız ağrımadan kolay bir şekilde brooks b 17 seleyi uygun fiyata temin edebilirsiniz…
http://www.evanscycles.com/products/brooks/b17-std-saddle-ec007597
-
Şehnaz
-
oktay tiryakioğlu
-
Serkan TAŞDELEN
-
Aşkın UĞURLU
-
Coşkun Ayaz
-
ihsan
-
Irfan KARAMAN
-
Erkan KAYA
-
Lütfi Yeşilören
-
Samet Aksuoğlu
-
Samet Aksuoğlu
-
Emre Aslan
-
Cem
-
ali imran durman