Balçova Termal Otel – Behzat Tepe Yürüyüş
11 Kasım 2012
Artık havalar soğudu. İzmir’li doğa severler ve bisikletçiler için deniz kıyılarından çekilip dağlara tırmanmanın vakti geldi. Bir iki yağmur ile İzmir’in dağlarında çiçekler açtı, tüm sararmış otlar ton ton yeşile büründü. Eh biz de bu haftasonu çok uzaklaşmayalım, yakın çevrede takılalım dedik ve Balçova Termal Otel – Behzat Tepe rotasını izlemeye karar verdik. İzmir Balçova Semtinin arkasını yasladığı dağlar, bu civarda yaşayan doğa severler için çok büyük bir nimet. Çünkü şehir içinden yürüyerek çok kısa bir sürede kendinizi doğada bulabiliyorsunuz.
Düşünsenize şehirde evinizden çıkıyorsunuz, 3-4 dakikalık bir otobüs yolculuğu ya da yarım saatlik bir yürüyüş ile birden beton yapılardan kurtulup orman, zeytin ağaçları ve makiliğin olduğu bir sürü patikası ve orman yolunun bulunduğu bir dağ da yürüyüşe başlıyorsunuz. Gün sonunda yoruldunuz ve şehre indiniz diyelim. Dilerseniz Kipa, Agora, Egepark v.b. Avm’lerden birine çamurlu botlarınızla girip meraklı ve garip bakışları umursamadan kahvenizi yudumlayabilir, bir şeyler atıştırabilirsiniz. Bunu yapabileceğiniz kent sayısının pek fazla olduğunu sanmıyorum.
Neyse biz çıkalım yola… Yanımıza da ara ara uzun turlara çıkan ve en son Güney Amerika seyahatini gerçekleştirmiş ve son 1 yıldır İzmir’de yerleşik hayata geçmiş olan Pınar-Paolo çiftini alıyoruz. Kendilerinin de ne zamandır merak ettikleri fakat bir türlü fırsat bulup da keşfedemedikleri bir rotaymış. Kılavuz olarak doğru kişileri seçtiğinden şüpheliyim ya neyse elimizden geleni (ardımıza koymayacağız :D) yapacağız.
Pazar günü geç bir saatte kalkıp kahvaltımızı yaptıktan sonra Balçova Termal Otel’in önünde Pınar ve Paolo çifti ile buluşuyoruz. Kapıdan geçip bir süre yürüdükten sonra botlarımız sonunda toprak yüzü görüyor.
Balçova’nın dağlarında birsürü patika ve yol var. Biz en bilindiği ile başlayıp daha sonra ortaya bir karışık yapacağız. Orman yolu, daha geniş ve kolay bir yol olmasından dolayı daha geniş bir kitleye hitap ediyor. Biz ise elimizden geldiğince patikaları tercih ediyoruz.
Şuan geçtiğimiz patika da yürüyüş dışında ayrıca dağ bisikleti için çok iyi bir teknik iniş parkuru. Dileyen şuradaki videoya göz atabilir.
Parkurun başlangıcı epey dik. Kısa sürede hatırı sayılır bir irtifa kazanıyoruz. Başlangıçta üzerimizde bulunan uzun kollu ceketleri çıkartıp kısa kollu tişört ve ince uzun kollu içliklerle devam ediyoruz. Bu parkurların şehre yakın olması ve çevre halkı tarafından kullanıldığı halde etrafta göze batacak kadar çöp bulmanız pek mümkün değil. Çünkü bu yolları kullanan insanların çok büyük bir bölümü bilinçli ve doğa sever insanlar. Elbette hepsi öyle değil ve ara ara çöp görmeniz mümkün. O zaman ne yapıyoruz? Bu rotalarda keşif yaparken elimize bir poşet alıp gözümüze takılan çöpleri topluyoruz.
Epey irtifa kazandık ve bu durum bizim kısa sürede yorulmamıza neden oldu.
Özlem 2. kaplumbağasını bulur…
Pınar ve Paolo buraları keşfettiklerine epey memnun oldular.
Araç yolunu kestiğimizde tesadüfen bisikletten arkadaşımız Aybars ile karşılaşıyoruz. O da pazar günü geç kalkıp günü kurtarmaya çalışanlardan :) Aybars’la geçen sene Güzelçamlı’da sağlam bir keşif yapmıştık.
Kesiştiğimiz anayolun ilerisinden yukarı çıkan yeni bir patikaya giriyoruz. Manastır denen bir alana geliyoruz. Geçmişte burada manastır olduğuna dair söylentiler var. Yerin tarihi özelliğini bir tarafa bırakacak olursak çimen ve ortalama olarak düz bir alan. Güzel suyu olan bir çeşmesi var. Yani dilerseniz piknik için, dilerseniz kamp yapmak için çok güzel bir mekan. Bugün fotoğraf çekmemiştim fakat yazının en altına ekleyeceğim albümde daha önceden çektiğim fotoğraflar içinde manastır denilen alanı görebilirsiniz.
Manastırdan sonra çıkılan patikanın eğimi bir nebze olsun azalıyor. Sonra ikinci kere bir orman yolu ile kesişiyoruz. Uzun süredir yürüyüş yapmadığımızdan vücutlar eski formunda değil. Bu yüzden anayoldan devam edip daha önceden keşfettiğimiz yollardan birinden inişe geçeceğiz. Normalde patikadan tırmanmaya devam edip Behzat Tepeye çıkacaktık. (740 m)
Havada nem çok az olduğu için manzara çok berrak. Çok uzak yerler rahatlıkla görülebiliyor.
Yol boyunca ilerliyoruz.490-510 m rakım arasında değişiyor yüksekliğimiz. Ve yol bir yangın yolu ile kesişerek son buluyor. Aslında son bulmuyor deniz tarafına (kuzey) doğru giden yangın yolu izlendiğinde aşağı inen toprak bir yol görülecek. Bu yol takip edilerek parkur başlangıç noktasına kadar toprak ve bozuk bir yoldan iniş sürdürülebilir. Fakat biz bu yolu genelde bisikletli iken inişlerde kullanıyoruz. Bu inişi kullanmak yerine yine aynı yerden devam eden bir patikaya sapıyoruz. Bilmeyen bir insanın bu patikayı bulması pek kolay olmayabilir. Çünkü başlangıcın büyük bölümünü çalılar kapatmış.
İşte bu kısım özellikle Pınar’ın en çok keyiflendiği bölüm. Bir tarafta manzara, önde dar bir patika ve iniş.
Yolumuza bir tel çit çıkıyor. Alt tarafından geçiş için açıklık var. Endişelenmeye gerek yok özel bir mülke falan girilmiyor. Yolun kalan kısmı orman içinde giden bir patika. Zaten kısa bir süre sonra ana yola çıkacağız.
Geniş ve toprak bir yola iniyoruz. Burada iki alternatifimiz var. Ya çok dik bir iniş yaparak koca koca sitelerin arasından Narlıdere’ye ineceğiz, ya da yolu uzatıp toprak yoldan devam ederek başlangıç noktamıza geri döneceğiz. Ortak karar ile yolu uzatmayı tercih ediyoruz.
E tabii ben yine rahat durmadım. Baktım keşif çok monoton ve kolay geçiyor son kilometrelerde bulduğum ilk patikaya giriyorum. Yolu kısaltıyoruz fakat epey dik bir iniş yapmış oluyoruz.
Ve başladığımız noktaya geri geldik. Günün en karlıları Pınar ve Paolo oluyor. Yolda bol bol kekik topladılar.
Böylelikle siteye yeni bir yürüyüş keşfini eklemiş oluyorum. Aslında bu civarda yaşayanlar için çok bilindik yollar fakat internette bu yollar hakkında pek işe yarar bilgi bulamadığımdan rotayı ekleme ihtiyacı hissettim.
Ayrıca belirtmek isterim. Bu civarda dar bir alanda çok fazla alternatif yol mevcut. Bu yüzden belirli bir rotaya sadık kalmanız mümkün olmayabilir. Elinizde gps cihazı olsa dahi küçük kaybolmalar yaşayabilirsiniz fakat bu sorun değil. Mutlaka bir yerlerden bilindik yollara çıkarsınız. Eklediğim rotalar gps cihazının hassasiyetinden kaynaklı rotayı birebir takip etmeyebilir. Yani her harükarda sizin yön duygunuz ve keşif yeteneğinize iş düşecek haberiniz olsun ;)
Başlangıçta yaptığımız patika çıkışından ayrıca çok sağlam mtb teknik iniş parkuru oluyor. Tekniğine güvenenlere şiddetle tavsiye ederim…
Yakın bir zamanda bisiklet parkurlarını da ekleyeceğim.
GPS Verisi: Gps cihazınıza yükleyeceğiniz dosyayı buradan indirebilirsiniz.
Harita Bilgisi:
Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Balçova Termal Yürüyüş
Eski Fotoğraflar
Balçova Termal Otel giriş. Parkur girişi.
Patika başlangıcı.
Yer yer kayalar üzerinde işaretlendirmeler mevcut fakat yeterli değil.
Manastır alanı.
Behzat Tepe’ye çıkan patika.
Behzat Tepe zirve. (740m)
Behzat Tepe’den kestirme iniş. (Yangın yolu) Kesinlikle tavsiye etmem. Çok dik !
Alternatif parkur iniş…
-
Gürdal TUR