Antik Kentler Turu / Kapıkırı – Kıyıkışlacık

18 Şubat 2012

 Bafa gölüne nazır attığımız kampta gece biraz üşüyoruz. Gece kilometre saatimden hava sıcaklığına baktığımda -3 gösteriyordu. Güneş ışınlarının bulunduğumuz yere kadar gelmesini bekliyoruz. Bir nebze olsun ısınırız diye. Baktık güneşin geleceği yok kendimi dışarı atıp bir sağa bir sola koşuyorum. 5-6 tur ısınmama yetiyor. Ocağı yakıp su kaynatıyorum. Sıcak bir şeyler içmek iyi geldi. Kahvaltımızı yaparken yöre halkı arkamızdaki yoldan tarlalara gidiyordu. Bu geçiş esnasında kamp yaptığımız yerin sahipleriyle de tanışmış oluyoruz.

Kapıkırı – Kıyıkışlacık = Heraklea – Euromos – İasos

 Kahvaltıyı yapıp çadırımızı ve eşyalarımızı topladıktan sonra Kapıkırı’ya çıkıyoruz.

Fotoğrafta ada üzerindeki yapı Bizans döneminden kalma. Daha sonradan ziyaret edeceğimiz bazı antik kentlerde de bir kaç medeniyetin izlerini görmek mümkün olmuştu.

Levhaları takip edip yoldan çıkıyoruz. Bir süre patikadan devam ettikten sonra bisikletlerimizi uygun bir yerde bırakıp yürümeye başlıyoruz.

 Dün gördüğüm kayaları yakından inceleyebileceğim.

 İlk kuleleri buluyoruz.

 Etrada saçılmış bloklar halinde bir sürü taş ve kaya mezarları var.

Surların üzerinde gezinirken bir kadın beliriyor yanımızda. Anlam veremiyorum dağ başında ne işi var? Muhabbet ediyor bizimle. Sempatik davranıyor. Hoşumuza gitmedi değil. Tiyatronun yerini soruyorum tarif etmek yerine bizi oraya götürüyor. Yol boyunca bölgenin tarihi hakkında etraflıca bilgi veriyor. Şaşırıyoruz.

Tiyatro’ya vardığımızda ablamızın sebebi ziyareti sonradan anlaşılıyor. Elinde ne olduğuna anlam veremediğim bohçayı açıyor ve pazarlama başlıyor :) El emeği göz nuru işlemelerini sergilemeye başlıyor. Kırmayıp dokuma bir bere alıyoruz.

Bu arada tiyatroda gözle görülür pek birşey yok. Ciddi bir kazı çalışması başlanmamış. Bulması biraz meşakkatli olabilir. Bu yüzden aşağıda paylaştığım harita ve ekteki dosyada tiyatro v.b. ayrıntı noktaları işaretli.

Sonrasında içi oyulmuş ve yüzeyine çeşitli figürlerin resmedildiği kayanın (kiliseymiş) yerini soruyorum. Götürebileceğini söylüyor ama 20 TL :) Kendi kendine pazarlıkla 10 TL ye kadar düşüyor. Kızamıyoruz, geçim kaynakları bu… Israrlı tekliflerini nazikçe geri çeviriyoruz. Sağ olsun bize kayanın yerini tarif ediyor. Elde cep telefonu-gps yola koyuluyoruz.

 Çevrede bol miktarda kaya mezarı bulunuyor.

 Merdiven?

 Gece hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğünün kanıtıdır.

2 saat boyunca dağ,taş, dere, tepe dolaştık ama aradığımızı bulamadık. Başka bir sefere tekrar buraya gelerek aradığımızdan daha fazlasını bulabilmek ümidiyle ayrılıyoruz.

Yola koyuluyoruz. Kapıkırı’dan Kıyıkışlacığa geçeceğiz. Yol üzerinde küçük bir antik kent de göreceğiz. Euromos. Yol üzerinde çeşitli yol yapım çalışmaları ile karşılaşıyoruz. Bununla beraber ara ara yoğunlaşan araç trafiği sebebiyle yol çok keyifli olmuyor. Tenha yolları seviyorum.

Yol üzerinde iki ana tırmanışımız olacak. Birincisi yolun 6. kilometresinde başlıyor ve Karacabel Tüneli’ne geldiğimizde son buluyor. 5.5 km uzunluğundaki rampada 180 metre tırmanış yapıyoruz.

 Tünelin içi ışıklandırmalı olduğundan sorunsuz bir şekilde geçiyoruz.

Yolun 24. kilometresinde Euromos’a gelmiş bulunuyoruz.

 Zeus Tapınağı

Şehir surlarından ziyade tiyatroyu bulmaya çalışıyoruz. Bölgede zeytin toplayan insanların yol göstermesiyle ancak bulabiliyoruz.

 Tiyatrodan arta kalanlar.

26. kilometre de ara yola girip rahat bir nefes alıyoruz.

Yol üzerinde şans eseri yolun yanındaki bir tarlanın tam ortasında bir kaya mezarı görüyoruz.

 Yanına gidip incelemezsem gözüm açık giderdi :)

 Ve yol üzerindeki ikinci büyük tırmanışımız. 4.5 kilometrede 240 metre irtifa kazanıyoruz.

 Yolun zirve noktasındaki başka bir sarnıç.

Akşam hava kararırken Kıyıkışlacığa vardık. Hemen kendimize kliması ve sıcak suyu olan bir pansiyon arıyoruz. Buluyoruz da fakat biraz yukarıda… 25 TL ye kalıyoruz.(Kahvaltı yok) Koskoca binada otel sahibi ve biz varız. Zaten dağ başındaki otelde kim kalmak ister bilemiyoruz :) Akşam yemeğimizi kendimiz yapıyoruz. Otel odasında ocağımız ile yine makarna yapıyoruz.

Yol Verileri:

Toplam Mesafe: 53 km

Gün içi faaliyet süresi: 7.5 saat

Gezilen antik kent sayısı: 1

GPS Verisi: Gps cihazınıza yükleyeceğiniz dosyayı buradan indirebilirsiniz.

Harita Bilgisi:

İlgili yazılar:

  • Antik Kentler Turu / Söke-Didim
  • Antik Kentler Turu / Didim-Kapıkırı
  • Antik Kentler Turu / Kıyıkışlacık – Milas
  • Antik Kentler Turu / Çine – Karpuzlu
  • Antik Kentler Turu / Karpuzlu – Milas
  • Antik Kentler Turu / İzmir – Sığacık (Teos)
  • Antik Kentler Turu – Selçuk/Efes